Spored 47. Študijskih dnevov Draga 2012

Petek, 31. avgusta 2012
Ob 16.30: Roberto Battelli, Rudi Vouk, Damijan Terpin
MANJŠINA IN ZAJAMČENO POLITIČNO ZASTOPSTVO
Slovenci v Avstriji in Italiji se desetletja zaman potegujejo za zajamčeno zastopstvo v izvoljenih organih obeh držav, italijanska manjšina v Sloveniji pa jo je podedovala od socialistične Jugoslavije in je zapisana tudi v ustavi. Okrogla miza predstavnikov treh manjšin naj bi pomagala razvozlati vprašanja in dileme okrog tega problema.
Ob 21. uri bo na prireditvenem prostoru koncert zbora ALFA IN OMEGA s priznanimi slovenskimi jazz instrumentalisti pod vodstvom Nade Žgur.

Sobota, 1. septembra 2012
Ob 16.30: dr. Lučka Kajfež Bogataj
PLANETARNE MEJE – OVIRA ZA RAST, IZZIV ZA RAZVOJ
Družba se mora glede rasti in razvoja učiti iz delovanja ekosistemov in preseči stanje, da v ekonomiji in politiki prevladuje doktrina nenehne gospodarske rasti. Zapoved neomejene rasti na planetu z omejenimi viri ni niti fizikalno smiselna, z družbenega vidika pa za zdaj ne odpravlja revščine niti nas ne naredi srečnejše. Da bomo lahko sprejeli alternativne modele znotraj družbeno-ekonomske znanosti, ki bodo spoštovali omejenost planeta, bo potrebna preobrazba naše spoznavnosti, gospodarstva, politike in norm, prenova civilizacije in naše kulture. V ospredje mora stopiti kakovostna in ne več količinska rast.

Ob 10. uri bo na prireditvenem prostoru okrogla miza v okviru Drage mladih.

Nedelja, 2. septembra 2012
Ob 10. uri: dr. Branko Klun
NEMIR SPRAŠEVANJA. TEMELJNA DUHOVNOST IN RELIGIJA
Ali je sploh mogoča duhovnost, ki ne temelji najprej v človeškosti? In, ali je sploh mogoča religioznost, ki ne temelji najprej v duhovnosti? Z ozirom na sedanje stanje duha v svetovnem in krajevnem merilu terja odgovor na tako zastavljeni vprašanji globok razmislek o temelju človeka in njegovega odnosa do sveta.
Ob 16. uri: prof. dr. Žiga Turk
PRETEKLOST NAVIDEZNE RESNIČNOSTI
KONSTRUKCIJE SLOVENSKIH RESNIČNOSTI

Preteklost je edina resničnost, ki jo imamo. Sedanjost je že naslednji trenutek preteklosti, prihodnost pa bo resnična šele postala. O tem, ali resničnost sploh obstaja, se filozofi prepirajo že tisočletja, gotovo pa je, da si resničnost vsaj konstruiramo – pač tako, da je uporabna za sedanjost in za prihodnost. Slovenci, doma in za nekdanjo mejo, imamo več kot eno konstrukcijo preteklosti in vrtimo se okrog vprašanja, katera konstrukcija je najbolj resnična. Kar je napačno vprašanje, ker o resničnosti konstrukcije ne moremo ničesar gotovega povedati. Mogoč pa je odgovor na to, katera konstrukcija preteklosti je najboljša za razumevanje prihodnosti. Gre za vprašanje, katera preteklost je najbolj moderna in katera modernost najbolj tradicionalna.
V nedeljo, 2. septembra, bo ob 9. uri za udeležence Drage sv. maša, ki jo bo daroval škofov vikar za slovenske vernike Anton Bedenčič. 

Draga 2012, ki jo prireja Društvo slovenskih izobražencev, poteka pod geslom “Premajhni smo, da bi lahko kdo koga odpisal” (Jože Peterlin, Repentabor 1971).

Toplo vabljeni!

Spored študijskih dnevov, ki bodo potekali v Parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu od 31. avgusta do 2. septembra.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme