45. Pesem mladih

Na odru občinskega gledališča F. Prešeren v Boljuncu se je prejšnji konec tedna zvrstilo 30 zborov in skupin, ki so se udeležili 45. revije tržaških otroških in mladinskih pevskih zborov Pesem mladih. Organizatorji – Zveza cerkvenih pevskih zborov – so na osnovi dolgoletne izkušnje izpeljali množično prireditev tekoče in jo porazdelili na štiri enourne dele. Dolgčas pa bi v vsakem primeru ostal zunaj, saj je na priljubljeni reviji vsak nastop presenečenje, odraz vedno prenovljenega, angažiranega ali bolj sproščenega soočanja s pevsko umetnostjo z nastopi “malih profesionalcev” ali nepredvidljivih nagajivčkov.
Da bi primerjava in soočenje potekala med skupinami, ki delujejo v podobnih okoliščinah in s sličnimi cilji, so na sobotni reviji zapeli šolski zbori, na nedeljski pa društvene skupine. Pri šolskih zborih, kjer je petje v večini primerov obvezna dejavnost, je kakovost rezultatov neposredno povezana z vedno omejenim časom, ki ga vzgojitelji imajo na voljo, a tudi z njihovim strokovnim znanjem in z didaktičnim načrtom oz. s ciljem, da bi glasbene urice resnično postale ustvarjalni trenutek glasbene vzgoje. Med temi je letos izstopalo manjše število skupin; v skupni lestvici dvodnevne revije je strokovna komisija iz te kategorije izbrala za končni nastop otroške zbore vrtca Barkovlje, osnovnih šol Alojz Gradnik s Cola in Josip Jurčič iz Devina ter mladinski pevski zbor nižje srednje šole Igo Gruden iz Nabrežine. Ta je uvrstil v program tudi noviteto skladatelja Adija Daneva.
V reviji društvenih zborov pa so si priborili dodatno možnost nastopanja suvereni mali pevci zbora Mini Venturini, otroški zbor Krasje z izvirnim presenečenjem črnske duhovne pesmi, simpatični Glasbeni ustvarjalci s svojimi ropotuljami, lepi glasovi otroške skupine Vigred, otroški zbor Zvonček, ki vztrajno goji izključno a cappella petje, otroški zbor Fran Venturini, mladinska vokalna skupina Vesela pomlad in mladinski pevski zbor Igo Gruden.
Dve skupini sta prvič zapeli na reviji Pesem mladih, kar predstavlja spodbuden znak vitalnosti zborovske stvarnosti: poleg že omenjenega devinskega šolskega zbora je prvič sproščeno in razigrano zapela na tej reviji tudi dekliška vokalna skupina SKD Primorsko iz Mačkolj.
S programskega vidika so revijo obogatili nekatere krstne izvedbe, več originalnih izbir manj pogosto izvajanih skladb, pozornost tako do ljudskega zaklada kot do sodobne slovenske literature, pa tudi spomin na prvo svetovno vojno z miroljubnimi skladbami. Nastopi zborov so tako spodbudno potrdili uvodne besede predsednika ZCPZ Marka Tavčarja, ki je uvrstil zborovsko petje med dejavnosti, ki povezujejo človeka s preteklimi generacijami in kulturno dediščino.
Zborovodkinji Damijana Čevdek Jug in sestra Karmen Koren ter predstavnika ZCPZ so imeli nalogo, da so izbrali zbore, ki bodo 13. aprila zapeli na končnem delu revije, ko bo radijski oddelek deželnega sedeža RAI posnel vse nastope. Slovenska prosvetna matica pa je kot po navadi nagradila prav vse nastopajoče s koristnim prispevkom za delovanje.
PAL

Na reviji otroških in mladinskih pevskih zborov, ki jo prireja Zveza cerkvenih pevskih zborov, je nastopilo 30 sestavov.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme