Aktualno

45-let stranke Slovenska skupnost – zbirne stranke Slovencev v Italiji

45-let stranke Slovenska skupnost – zbirne stranke Slovencev v Italiji

Prvi deželni kongres je potekal 24. maja 1975 v Devinu

Prihodnjo nedeljo bo potekala 45. obletnica ustanovitve deželne Slovenske skupnosti. Bila je sobota, 24. maja 1975, ko je v motelu AGIP v Devinu potekal 1. deželni kongres stranke lipove vejice. Kongres je potrdil združitev goriške in tržaške SSk v deželno stranko z istim nazivom in simbolom lipove vejice. Slednji spremlja samostojno politično nastopanje Slovencev na Primorskem že od obdobja izpred prve svetovne vojne.

Pot samostojnega političnega nastopanja, ki se je sklenila na 1. deželnem kongresu SSk, se je začela že takoj po drugi svetovni vojni. Tako v Gorici kot v Trstu so se ustanovile demokratične politične skupine Slovencev, ki so svoje politično udejstvovanje gradili na antifašizmu, zagovarjanju pravic slovenske narodne skupnosti v Italiji, demokratičnih vrednotah, ki so izhajale iz spoštovanja človekovih pravic in zavračanja vseh totalitarnih režimov, predvsem pa na samostojnem nastopanju v politiki ter zavračanju vključevanja v vsedržavne italijanske stranke.

Po 45 letih uspešnega političnega delovanja je SSk še vedno poseben akter v deželni politični areni. Kljub dejstvu, da jo zastopa le en član v Deželnem svetu Fjk, je ravno to tista dodana vrednost, ki utemeljuje statutarno posebnost naše dežele. V tem smislu nam mora biti tudi jasno, da je ravno zaradi prisotnosti predstavnika SSk nastal poseben člen v deželnem volilnem zakonu, ki Slovencem omogoča, da se na volitvah za deželni svet lahko predstavijo s samostojno listo in da na olajšan način izvolijo svojega predstavnika.

Prvo deželno vodstvo SSk
Bogomir Špacapan, deželni predsednik
Drago Štoka, deželni tajnik
Odborniki: Rafko Dolhar, Franc Mljač, Antek Terčon, Aleš Lokar, Alojz Tul, Zorko Harej (vsi Trst), Damjan Paulin, Andrej Bratuž, Marjan Terpin, Roman Di Battista, Vladimir Šturm, Marija Ferletič (vsi Gorica) in Simon Prešeren (Videm).

Obvestilo / Povabilo
Slovenska skupnost obvešča, da je bil na Facebook strani SSk za nedeljo, 24. maja 2020, ustvarjen dogodek za obeležitev 45. obletnice ustanovitve deželne Slovenske skupnosti. Vabimo, da v ta dogodek prispevate vaše misli, razmišljanja in spomine. Dobrodošle so tudi arhivske ali zgodovinske slike. 

Deželno tajništvo SSk

18.05.2020

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!