33. pohod na Sabotin in prireditve ob njem

Piše: KV Fotografije: Tamara Mizerit

Številna množica je bila tudi pri sveti maši v cerkvi sv. Valentina

Nekdanja učilnica, ki je danes dvorana društva KD Sabotin, se je v petek zvečer spremenila v kinodvorano. Po uvodnem pozdravu predsednika društva Matjaža Pintarja se je na platnu odvil kratkometražni film, ki so ga mladi vaščani letos septembra posneli na dvodnevni delavnici pod mentorstvom Alexa Chiabaia in Pietra Cromaza. V filmu so mladi sledili rdečim balončkom in tako prek njihove mladostniške razigranosti predstavili vas in okolico od vznožja Sabotina v Pevmici prek vasi vse do cerkvice sv. Valentina. Gospa Egle, izvedenka Kinoateljeja, je nato predstavila dva kratkometražca, ki sta nastala na mladinskem filmskem taboru v Novi Gorici, kjer pod mentorstvom izvedencev v petih dneh mladi, stari od 10 let dalje, ustvarjajo filme. Tako smo si ogledali nemi film Burja in film Damber 28. V dvorani pa smo bili počaščeni s prisotnostjo rimskega avtorja filma Stoj Giulia De Paolisa. V lični slovenščini je predstavil film, posvečen svojim dedom, babici, po rodu Slovenki, in dedku Italijanu, ki sta se spoznala prav na naši meji in se zaljubila. Kot zadnji izbor gospe Egle pa je bila epizoda iz televizijske serije Kontrasti, v kateri sta se predstavila mlada umetnika Tijana Borič – Tish in Jurij Devetak.

Večer se je zaključil s kratkim glasbenim utrinkom domačinke Petre Feri, ki je ob kitari zapela posebno zvrst glasbe, musica medicina, ki jo je spoznala v Braziliji.

V soboto zvečer je kljub grdemu vremenu vseeno potekal gorski tek na kronometer minivertikal v sodelovanju z goriškim športnim društvom ASD Bike&Run in Javnim zavodom za šport Nova Gorica. Sedemindvajset tekačev iz vse dežele je v hudem nalivu in temi preteklo 3,5 km in približno 530 m višinske razlike. Korajžni in vešči tekmovalci so, opremljeni z naglavnimi svetilkami in primerno oblečeni, v dobre pol ure pretekli od vznožja hriba pri Pevmici do vrha Sabotina. Najhitrejši moški čas je bil približno 26 minut, ženski pa 35 minut. Kar sedem tekmovalcev pa se je pomerilo v obeh preizkušnjah, popoldanski na slovenski strani hriba in nočni na italijanski strani. Med nagrajevanjem in družabnostjo so udeleženci izrazili svoje navdušenje nad izkušnjo in kraji, tako da so predlagali, da bi se tekmovanje ponovilo.

V nedeljo se je vreme izboljšalo. Izza oblakov je med sv. mašo posvetil žarek, ki je obsijal Sveto Goro. Bila je zelo lepa izkušnja, ki jo lahko doživiš le v “odprti” cerkvi, kakršna je, v ruševinah, cerkev sv. Valentina na Sabotinu. Vsako leto se tu zbere številna množica iz vasi in širše goriške okolice. Obred je letos vodil pater Jan Cvetek, ki je vernike ob misijonski nedelji nagovoril z mislijo, da med nami v Evropi marsikdo ne pozna Kristusa, zato moramo biti misijonarji tudi tu, v naših krajih, ter pozval, naj gradimo mir z dobrimi odnosi med bližnjimi, kajti velike stvari se začnejo pri majhnih. Za ubrano petje je poskrbel vaški zbor v mešani zasedbi pod vodstvom Tanje Kovic.   

Po pohodu je društvo KD Sabotin udeležencem ponudilo tradicionalno pašto v svojih prostorih v stari šoli. Dvorišče je bilo polno in mrgolelo je razigranih otrok, tako da je bilo prav prijetno. Nekateri so se v prijetni družbi ob kozarcu vina in kostanjih zaustavili še dolgo pod večer.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme