27. mednarodni literarni festival Vilenica

Mednarodni literarni festival Vilenica poteka pravkar, namreč med 5. in 9. septembrom, na 19 prizoriščih po Sloveniji in Italiji. Programski vodja festivala Gašper Troha je na dobro obiskani predstavitvi na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani v torek, 28. avgusta, povedal, da bodo na 39 branjih imeli v gosteh 42 avtorjev z vsega sveta, kot vodilno temo pa so letos izbrali “avtorje nomade”.
Na okrogli mizi Srednjeevropske pobude (SEP) 6. septembra v Lipici je prišla tema najbolj do izraza, udeležil se je je tudi letošnji veliki vileniški nagrajenec David Albahari, v Kanadi živeči pisatelj judovskega rodu in srbskega jezika.
Festival odpira aktualne teme, ki se pojavljajo na literarnem področju, poleg tega pa ponuja vrsto branj izredno zanimivih avtorjev, ki jim velja prisluhniti.
“Nikomur, ki bo prišel, ne bo žal”, nam je v Ljubljani obljubil Gašper Troha, medtem ko je pesnik Veno Taufer, dolgoletni vodja festivala, v svojem nagovoru predvsem osvetlil pisateljem in kulturi neprijazne čase in zato pozval književnike, naj vztrajajo pri svojem nenehnem iskanju resnice.
Na literarnih branjih bo sodeloval tudi letošnji slovenski avtor v središču Boris A. Novak, čigar prevod njegove pesniške zbirke Mojster nespečnosti (The Master of Insomnia) je s pomočjo festivala izšel v zbirki Slovenian Literature Series ameriške založbe Dalkey Archive Press, o njem pa je nekaj več povedal Aleš Debeljak.
Letošnje Vilenice se udeležuje približno 100 gostov, poleg avtorjev imajo v gosteh zajetno število založnikov, urednikov, literarnih agentov, prevajalcev in drugih soustvarjalcev festivala. Novost letošnjega festivala so bile tri pisateljske in prevajalske rezidence v avgustu, na katere so bili povabljeni irski in italijanski avtorji ter prevajalci. Letošnja zbirka Antologija Vilenica je posvečena sodobni hebrejski književnosti. Pod naslovom “En zo agada” (To ni pravljica) je urednik in prevajalec Klemen Jelinčič Boeta zbral dela 25 avtorjev, nekateri so na festivalu tudi prisotni. Na letošnji Vilenici bo tudi 10. mednarodni komparativistični kolokvij pod naslovom Prostorski obrat v literarni vedi. Letošnja dobitnica pisateljske štipendije SEP in DSP v vrednosti 5000 evrov je Ajla Terzić iz BiH, ki je za svojo kratko prozo in eseje prejela številne nagrade, objavila pa je tudi pesniško zbirko in dva romana. Ob veliki nagradi, ki jo bodo Albahariju v soboto, 9. septembra, podelili v jami Vilenica, bodo podelili še vileniški kristal za najboljši prispevek v zborniku Vilenica 2012.
Vilenico so predstavili tudi v Trstu, kjer so napovedali tudi nastope Maje Hardelap v Repnu, predvsem pa gostovanje slovenskih avtorjev na festivalu knjig v Pordenonu (Pordenonelegge. it), kjer bodo pod vodstvom Marka Sosiča nastopili Miroslav Košuta, Aleš Šteger, Miha Obit, Miljana Cunta, Tibor Hrs Pandur ter Dejan Kobal, predstavili pa bodo tudi prevod dela Tito, amor mijo Marka Sosiča, na pisateljsko rezidenco pa bo šel Dušan Šarotar.
JUP

Letos v znamenju pisateljev kot nomadov

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme