Tržaška

25. april v Miljah … in Trstu

25. april v Miljah … in Trstu

Razstavo žena iz Milj v odporništvu odprl goriški kantavtor Mauro Punteri

Letošnja proslava 25. aprila v Miljah je izzvenela tudi malce goriško kot nekakšen odmev razstave šempetrskega slikarja Ivana Roba, ki je imela v gosteh poezijo Ljubke Šorli in petje MoPZ Mirko Filej. Sekcija ANPI-VZPI “Giorgio Marzi” iz Milj je na predvečer praznika osvoboditve za odprtje letošnje razstave, ki je bila posvečena ženam iz Milj v odporništvu, povabila goriškega kantavtorja Maura Punterija, pevca znane skupine Zuf de žur, ki je zadnjih deset let preživel kot svobodni umetnik v Berlinu in se je pred kratkim vrnil v Gorico. Županja Laura Marzi in pokrajinski predsednik Vsedržavnega združenja partizanov Italije, Miljčan Fabio Vallon, sta prikazala pomen dokumentarne razstave: galerijo ženskih portretov in kartončkov s partizanskim stažem iz kartoteke ANPI, ki so bile z lepo pisavo izpolnjene takoj po vojni.
Kot je poudarila Marzijeva, ki je s sestro Marino (članico vodstva miljske ANPI) hčerka partizanskega vodje Giorgia Marzija, gre za kartončke preživelih partizank, ki so se ohranili v zapuščini domačina partizana Gina Fontanota – Clipperja. Na razstavi so tudi fotografije deklet in žena iz Milj, ki so bile konfinirane ali deportirane, tudi tistih, ki niso preživele. Med krajevnimi in istrskimi priimki so zelo prisotna slovenska imena, kot npr. Lidia Zuppin – Majda. O moči dokumentarne razstave, kot je miljska, je izzvenela misel slovenske občinske svetnice Mirne Viola, ki je povedala, da je prav po lanski razstavi v Miljah o partizanskem Bataljonu Alme Vivoda prišlo na dan, da je bila omenjena gostja doma za starejše občane partizanka, saj o tem ni prej spregovorila niti z domačimi in je začela prvič govoriti v domu v slovenščini.
Davorin Devetak je pozdravil v imenu Društva Slovencev miljske občine (DSMO) Kiljan Ferluga in predstavil goriškega glasbenika, ki je ob pesmih komentiral njihovo genezo. Ravnokar je končal snemanje nove plošče, ki je posvečena partizanščini očeta Angela Punterija – Laura. Z njim je bil še goriški umetnik Anton Špacapan, znan po ilustracijah v reviji Isonzo-Soča, ki pripravlja grafično podobo zanimivega večglasnega projekta z naslovom Per amore per odio o un ideale (Iz ljubezni, sovraštva oziroma ideala). Mauro Punteri je z razčlenjenim nizom pesmi upodobil, tudi v furlanščini in slovenščini, očetov partizanski dnevnik, ki povzema dogodivščine atipičnega poveljnika II. brigade S. A. P. Isonzo, ki je delovala v krajih ob furlansko-slovenski meji. Svoj mini koncert je začel z Magdalenco, uspešnico skupine Zuf de Žur o tolminskih puntih, in orisal miljski publiki neznano zgodovinsko poglavje. Od ostalih pesmi z nastajajoče plošče bi omenil vsaj krasno, poetično zgodbo Il grande blu o očetovem srečanju z nemškim vojakom z žuljavimi delavskimi rokami in tvegani odločitvi mladega komandirja v družbi politkomisarja brigade, da prihrani življenje staremu vojaku… (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
DavDev

13.05.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!