2. Literarni natečaj Grmada v pristanu

Podmladek stranke Slovenska skupnost, ki brsti v skupinah Mladi za prihodnost in Mladi slovenske skupnosti, so na pisatelja Borisa Pahorja zelo navezani. Ker ga imajo za zgled kremenitega predstavnika in zagovornika slovenske narodne zavesti, so mu svojčas podelili častno članstvo organizacije. Imenovali so ga obenem za 'simbolnega' predsednika komisije, ki je ocenjevala prispevke za prvi literarni natečaj Grmada v pristanu. Ocenjevalno vlogo tokratnega literarnega natečaja bo profesor ohranil tudi letos ob svoji stoti obletnici rojstva. Tako so dejali predstavniki političnega podmladka na predstavitvi natečaja, ki je bila v prostorih deželnega sveta v sredo, 6. novembra, ob prisotnosti deželnega svetnika SSk in podpredsednika deželne skupščine Igorja Gabrovca.
Boris Pahor bo tako vodil komisijo štirih profesorjev slovenščine na nižjih in višjih srednjih šolah, ki bo presodila prispevke in izbrala zmagovalce glede na vsebinsko izvirnost, zgradbene učinke in slogovno izvirnost del. Tajnica organizacije mladih SSk Giulia Leghissa, pokrajinski tajnik za Tržaško Matia Mosenich in koordinator natečaja Simon Peter Leban so poudarili, da se mladim dijakom slovenskih višjih srednjih šol na tak način ponuja možnost ubesedenja svojih misli tudi o kočljivih tematikah. Natečaj, ki ga podpira Urad vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, je razdeljen na dve kategoriji glede na starostno stopnjo nastopajočih.
Kategorija A je namenjena dijakom prvega in drugega letnika, ki bodo lahko razvili dve temi: naslov prve je Evropska identiteta: Kaj je in kako jo občutim? Jo lahko primerjamo z identiteto v ZDA? Naslov druge teme pa se glasi Zgodovinske delitve Slovencev in vprašanje nacionalne sprave: Kako in zakaj priti do enotnosti? Katera je prava pot?
Kategorija B pa je namenjena dijakom zadnjih treh razredov višjih srednjih šol. Zainteresirani se bodo morali preizkusiti v eseju, ki se tudi v tem primeru ločuje v dva tematska sklopa. Prvi nosi naslov Slovenski jezik in slovenska narodna zavest. Kateri ima prednost? Kaj je važnejše? Zakaj? Druga tema pa je namenjena ravno letošnjemu jubilantu, in sicer: Boris Pahor, Slovenec, upornik proti fašizmu in borec za svobodo. Domoljubje in antifašistična borba v literarnem opusu Borisa Pahorja.
Udeleženci literarnega natečaja morajo poslati svoje prispevke na naslov mladizaprihodnost@slovenskaskupnost. org do 28. februarja 2014. V obeh kategorijah znaša prva nagrada 250 evrov, druga 150, tretja pa 50 evrov. Nagrajevanje bo konec aprila oz. v začetku maja 2014.
IG

Podmladek slovenske skupnosti

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme