1918 – 2018 Odpri srce in podaj roko!

V Kulturnem domu Jožef Češčut v Sovodnjah ob Soči je bilo v soboto, 15. junija 2019, odprtje razstave 1918 – 2018 Odpri srce in podaj roko! . Razstavo, ki je nastala ob sovodenjskem občinskem prazniku, sta priredila kulturno društvo Sovodnje in Dolenjski muzej Novo mesto, pokroviteljstvo pa so dali Ministrstvo za kulturo RS, SKGZ, ZSKD, Občina Sovodnje ob Soči, ZKB, podjetji Grafica Goriziana in Tomsič Srl.
Na dvorišču za sovodenjskim kulturnim hramom se je v soparnem sobotnem večeru zbrala lepa množica ljudi, ki je z zanimanjem prisluhnila uvodnemu pozdravu predsednice kulturnega društva Sovodnje Valentine Nanut, katera je razložila pomen razstave za sovodenjsko vas: “Razstava nam je še posebno dragocena, saj odkriva zgodovino naše vasi in prednikov nekaterih naših sovaščanov”. Podžupan in odbornik za kulturo občine Sovodnje Erik Figelj je prisotne pozdravil tudi v imenu župana Luke Piska. Med drugim je poudaril pomen vzdrževanja pozitivnih čezmejnih odnosov z matično domovino, z bližnjo občino Miren – Kostanjevica in občino Škofja Loka, s katero je sovodenjska občina pobratena, in ustvarjanja novih prijateljskih vezi tudi z ljudmi, ki so zemljepisno gledano bolj oddaljeni, na katere pa Sovodenjce veže usoda sovaščanov v času prve svetovne vojne.
Na razstavi so prikazani fotografski material in teksti, ki izhajajo iz dveh posameznih razstav, ki se med seboj dopolnjujeta. Razstava 1918, ali nam prineseš MIR? Dolenjska in Dolenjci med prvo vojno prikazuje življenje na Dolenjskem med prvo svetovno vojno – se pravi obdobje in območje, na katerem so živeli nekaj let kot begunci prebivalci Goriške in seveda tudi tisti z območja Sovodenj. Ta razstava, ki je bila postavljena v Dolenjskem muzeju v Novem mestu, ima tudi podporo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Razstavo Sovodnje v veliki vojni pa sestavljajo fotografije izvedenca o prvi svetovni vojni v naših krajih, Mitje Jurna, ki predstavljajo vasi in okraje v občini Sovodnje ob Soči med vojno in takoj po njej.
O življenjski izkušnji sovodenjskih beguncev je spregovorila kustosinja Dolenjskega muzeja Novo mesto Marjeta Bregar, ki je sobotni dogodek simbolično vključila v projekt Poletna muzejska noč, ob kateri v Sloveniji tradicionalno kar 83 muzejev na široko odpira vrata obiskovalcem od 18. do 24. ure. Do sodelovanja med Dolenjskim muzejem Novo mesto in kulturnim društvom Sovodnje je prišlo že pred leti, ko se je Bregarjeva začela ukvarjati s prvo svetovno vojno na Dolenjskem in še posebno s temo begunstva. Tedaj je spoznala gospo Matjano, potomko družine, ki je sprejela begunce iz Sovodenj, in prišla v stik z družino Edija Pelicona, ki je nudila veliko materiala za dolenjsko razstavo. V novomeškem arhivu je našla podatke tudi o drugih družinah, ki so sprejele sovodenjske begunce, med katerimi so bili tudi predniki Savine Cotič in njenih sester. Kasneje je Marjeta Bregar z veseljem spoznala, da potomci teh družin med seboj še vzdržujejo prijateljske odnose, tako da se je ideja o skupni razstavi v Sovodnjah kar sama porodila. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Katja Ferletič: Sovodnje ob Soči / Odprtje razstave

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme