19 mladih je spoznavalo lokalni razvoj z raznih zornih kotov

Fotografije: DM+

Tridnevni izobraževalni tečaj v Bardu

Od 9. do 11. septembra 2022 je v koči Pian dei Ciclamini v Občini Bardo na Videmskem potekalo tridnevno izobraževanje za mlade kulturne delavce DevelopMENT. Udeležilo se ga je 19 tečajnikov iz sedmih kulturnih in športnih društev/organizacij iz Tržaške in Goriške.

Glavna letošnja tema in povezovalna nit med dejavnostmi je bil lokalni razvoj. Udeleženci so spoznali primere dobre prakse evropskih projektov in razvijali nove veščine in tehnike načrtovanja.

Najprej so tečajniki prisluhnili izr. prof. Petri Kavrečič, ki je poudarila pomen poznavanja zgodovine lastne širše okolice in izoblikovanja projektov, katerih cilj je lokalni razvoj. Predstavila je primere dobrih praks, katere so težave in na kaj je treba biti pozorni, ko se odločimo za najavo novega projekta, in 2 evropska Interreg projekta.

V soboto so udeleženci, ločeni v dve skupini, istočasno prisluhnili delavnicama design thinkinga in digitalne komunikacije ter marketinga. Prof. dr. Mitja Ruzzier je vodil delavnico design thinking, na kateri je spregovoril o tehnikah dizajnerskega načina razmišljanja. Spoznali so razvojni proces: od raziskovanja uporabnikov, interpretacije informacij, osvajanja različnih tehnik iskanja idej ter do hitrega prototipiranja. Na koncu sta dve manjši skupini predstavili dva prototipa, ki bi bila dobri rešitvi za izhodiščni problem lokalnega razvoja.

V drugi skupini je David Banović, strokovnjak za pisanje besedil in upravljanje z družbenimi omrežji, vodil udeležence pri spoznavanju novih kompetenc digitalnega marketinga. Poučil jih je, kako praktično oblikovati komunikacijski načrt za odličen nastop na trgu. Opozoril je na prednosti in slabosti v tem sektorju, kako biti prepoznavni in česa se izogibati. Na koncu je predstavil še osnovne zakonitosti učinkovitega pitch-a. Pridobljene kompetence so mladi, pod vodstvom trenerk Nine Kapelj Lukman in Katje Olenik iz Mladinskega sveta Slovenije, izkoristili pri oblikovanju 4 inovativnih idejnih projektov. Delovali so v štirih mešanih (geografskih) skupinah in razvili ideje o lokalnem razvoju.

V nedeljo so projekte dokončali in predstavili preko pridobljenih kompetenc pitch-a. Izobraževanje se je končalo z delavnico trenerke iz PiNE Koper Maje Drobne o aktivnem državljanstvu. Z njo so razmišljali o tem, kaj jim pomeni biti aktivni državljani, katere so dobre prakse, kako biti aktivni v družbi, kako se spodbujati.

Letošnja izvedba tridnevnega izobraževanja DevelopMENT-a je bila prva od ustanovitve društva DMplus leta 2019. Veseli so bili, da so se pri soorganizaciji povezali z Mladinskim domom iz Gorice in Slovenskim izobraževalnim konzorcijem (Slov.I.K.) ter se tako pridružili projektu Spretno(ra)sti.

Pobudo sta sofinancirala Urad RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Dežela FJK.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme