18. KOROŠKI KULTURNI DNEVI V LJUBLJANI

Od 30. septembra do 10. oktobra 2020, v okviru programa SOSEDSKI / NACHBARSCHAFTS DIALOG 2019–2020 SLOVENIJA – AVSTRIJA

Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja. 

Sobota, 3. 10. 2020, 10:30
Mini teater, Križevniška 1
Lutkovna predstava “Prijateljstvo”

Besedilo, režija in  izdelava lutk: Breda Varl, glasba: Katarina Hartmann, koreografija: Igor Sviderski, tehnika: Paul Čertov.
Nastopa desetčlanska lutkovna skupina »Mladi Celovčani« Slovenskega kulturnega društva Celovec, mentorica: Marica Hartmann.
Vsebina: Domače rjave mravlje so pridne, delajo ter skrbijo zase. Na obisk pridejo iz Egipta rdeče mravlje faraonke in še leteče mravlje. A obiskovalke so nezaželene in se med mravljami prične prepir. Ko pa pride njihov skupni sovražnik mravljinčar, se vse zavedo, da si morajo medsebojno pomagati.
Informacije in rezervacije brezplačnih vstopnic: natasa.stergar@guest.arnes.si .

Sreda, 7. 10. 2020, 11:00
Dvorana Slovenske matice, Kongresni trg 8/I.
Predstavitev novih knjig o zgodovini in sodobni ustvarjalnosti koroških Slovencev
–  Janko Oitzl »Spomini. Erinnerungen« (izd. Štefan Pinter in Bojko Singer);  –  Gustav Januš, »Brez kategorij. Slike in pesmi iz prve ustvarjalne dobe« (ur. Franc Kattnig in Janko Zerzer);  –  »Pisani svet na Rebrci. 40 let: Teden mladih umetnikov« (ur. Martin Kuchling in Sabina Anderwald);  –  Zbornik »Občni zbor KKZ 2019« (ur. Martin Kuchling).

Zaželene so prijave na: natasa.stergar@guest.arnes.si .

Sreda, 7. 10. 2020, 19:00
Linhartova dvorana Cankarjevega doma v Ljubljani
Koncert »Koroška pesem prek meja«
Nastopa Mešani pevski zbor »Podjuna« iz Pliberka. Zborovodja: mag. Anja Kapun.
Sodelujejo še: Thomas Nečemer – harmonika, Miha Kristof-Kranzelbinder – recital, Milena Olpi – režija, projekcija in izbor vmesnih besedil.
Pozdravni nagovor: dr. Helena Jaklitsch, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Zbor je bil ustanovljen leta 1974 ter izvaja predvsem slovenske narodne in umetne pesmi, poje pa tudi pesmi renesanse, moderne skladbe ter pesmi sosednjih in drugih evropskih narodov. Zbor je nastopal po Avstriji, po Češkem, pri Frizijcih v Severni Nemčiji, v Trstu in Gorici ter po Sloveniji. 1991 je bil zbor odlikovan z Gallusovim priznanjem, dvakrat pa je prejel odlično oceno na koroškem zborovskem tekmovanju. Doslej je izdal tri kasete in dve zgoščenki. Izbor pesmi, ki jih bo MePZ Podjuna predstavil na koncertu, je del sporeda lanskega letnega koncerta v Kulturnem domu v Pliberku pod geslom »Začetek«.
Zaradi zdravstvenih predpisov zelo omejeno število vstopnic je na prodaj pri blagajni Cankarjevega doma po enotni ceni 5 evrov. Člani obeh ljubljanskih prirediteljev Koroških kulturnih dnevov vstopnice prejmejo pri vodstvih svojih združenj. – Informacije in prijave na: natasa.stergar@guest.arnes.si .

Sobota, 10. 10. 2020, 18:00
Galerija Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Trg francoske revolucije 3
Zaprtje/finisaža razstave Nežike A. Novak
Izvedba dogodka je odvisna od ugodnega razvoja zatiranja pandemije.
Informacije in prijave na: natasa.stergar@guest.arnes.si .

Ob upoštevanju zdravstvenih predpisov je vstop na vse prireditve – razen koncerta – brezplačen.
Podporniki: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Mini teater, Slovenska matica, Cankarjev dom, Moro & Kunst, d.o.o.

Organizatorja:
Društvo slovensko-avstrijskega prijateljstva – Ljubljana (lovro.sodja@guest.arnes.si),  Klub koroških Slovencev v Ljubljani (janez.stergar@guest.arnes.si)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme