18. Igre prijateljstva

Piše:

Med 10. in 12. junijem 2022 bodo v Trstu potekale 18. Igre prijateljstva, mednarodni večpanožni mladinski turnir, ki ga Združenje slovenskih športnih društev v Italiji prireja v sodelovanju z Deželo Furlanijo Julijsko krajino, Občino Trst, Slovensko kulturno – gospodarsko zvezo, Svetom slovenskih organizacij, Glasbeno matico v Furlaniji Julijski krajini in drugimi partnerji. 

V sredo, 8. junija 2022, so bogato ponudbo in potek turnirja predstavili v Tržaškem knjižnem središču, kjer sta prisotne nagovorila predsednik ZSŠDI Ivan Peterlin in operativni tajnik Eugen Ban. Velik športni praznik, ki ga je žal v zadnjem letu ustavila pandemija. 

To je večpanožni mednarodni dogodek, na katerem bo nastopalo preko 400 atletov, in sicer iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter seveda Italije oz. Dežele FJK, ki jo bodo predstavljali tako slovenski kot italijanski atleti. Tekmovali bodo v moški in ženski odbojki, rokometu, nogometu in košarki ter z mešanimi ekipami v namiznem tenisu in šahu. Dogodek ne bo le mednarodni, ampak tudi čezmejni, saj bodo igrišča tako pri nas kot v matični domovini. Prizorišča bodo v Dolini, Kozini, Sežani, Repnu, Miljah, Zgoniku in v središču mesta Trst oz. na Stadionu 1. maja. 

Peterlin je s posebnim zadovoljstvom, a tudi z nekolikšno vznemirjenostjo pozdravil Igre prijateljstva, saj se je pri organizaciji zadnja leta zaradi pandemije zapletlo tik pred odprtjem. Letos pa upa, da bo šlo vse srečno in da bo to velik športni praznik. Spomnil je, kako je ne daleč od sodelujočih držav vojna, mi pa bomo imeli čisto nasprotni dogodek, igre prijateljstva! Prisotne so pozdravili tudi predsednik SSO Walter Bandelj, predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, ravnatelj GM Manuel Figheli in deželni odbornik Pierpaolo Roberti. Vsi so pohvalili pobudo in navezo, ki povezuje narode, ter poudarili, kako je šport prava moč združenja. 

Slovesno odprtje iger bo v petek, 10. junija, ob 20.30 v Športnem centru Pikelc na Repentaborski ulici na Opčinah, nagrajevanje pa v nedeljo, 12. junija, ob 14.30 v Kongresnem centru na 4. pomolu v Trstu. Glasbena matica bo med drugim obogatila dogodke z glasbenimi nastopi, za atlete pa je predviden tudi voden ogled mesta Trst, kar pomeni, da bo igre prijateljstva popestril tudi turističen in socialni vidik. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme