18. Festival Europa Cantat

Italijansko državno združenje zborovskih društev Feniarco je pred štirimi leti postalo prireditelj festivala Europa Cantat, ki poteka od leta 1961 na pobudo evropskega istoimenskega združenja vsaka tri leta v drugem mestu. Osemnajsta izvedba je letos prvič nagradila italijansko kandidaturo, kar daje dogodku poseben pomen. Odziv udeležencev je dodatno pripomogel, da je letošnja izvedba postala nepozabna in rekordna, saj se je vpisalo preko 4000 pevcev iz 41 držav, ki so skupaj z visokim številom prostovoljne “delovne sile” pri organizaciji in koordinaciji vseh vidikov razvejenega dogodka dobesedno kolonizirali mesto. Zastave, plakati, torbice z notami s prepoznavno magentno barvo festivala niso edini znak navzočnosti množičnega dogodka, ki se vidno uveljavlja z zelo dobro obiskanimi koncerti kot tudi z mnogimi, improviziranimi pevskimi točkami na prostem. Presenečeni Turinčani so sprejeli z zanimanjem festivalsko vzdušje in so se vživeli v raznoliko ponudbo, ki je v dopoldanskih urah namenjena izključno aktivnim udeležencem z izvedbo štiridesetih večdnevnih delavnic s priznanimi strokovnjaki zborovske glasbe, popoldne in zvečer pa bogatemu koncertnemu programu, ki upošteva katerokoli glasbeno željo. Od enoglasnega gregorijanskega petja do renesančnega in polifonskega razkošja, sodobnega eksperimentiranja, vedno priljubljene črnske duhovne glasbe, priredb zabavne glasbe ali jazza, je veselje do zborovskega petja vezna nit festivala, ki se je s svojim pestrim, celodnevnim zaporedjem dogodkov nadaljeval do sobote.
Prvi dan je potekal ob veselem pevskem sprevodu po mestnem središču. Slovesnost odprtja s pozdravnima nagovoroma predsednika občinskega sveta in sedanjega predsednika Feniarco in Europa Cantat Santeja Fornasierja je prikazala koncertni mozaik izrazov tega festivala, v katerega je uvedel nastop italijanskega Državnega mladinskega zbora. V naslednjih dneh so sledili vsakodnevni koncerti in posebni dogodki, med katerimi je vreden omembe “skupinski” izlet v prelepo baročno rezidenco družine Savoia Venaria Reale, kjer se je petje uglasilo tudi z bolj “turističnimi” željami pojoče množice.
Dežela Furlanija Julijska krajina je dala festivalu izrazit pečat, saj je vodilne organizacijske funkcije prevzela ekipa državne federacije zborovskih društev Feniarco, ki ima sedež v naši deželi. Tudi med udeleženci je več posameznih pevcev, zborovodij in kar deset zborov iz tržaške, videmske, goriške in pordenonske pokrajine. Edini slovenski zbor, ki se je festivala udeležil v celotni zasedbi, je mešani zbor Gallus, ki je zaradi tega imel tudi priložnost nastopati na nedeljskem koncertu, ki je bil v lepi dvorani turinskega konservatorija. Za to priložnost je zborovodja Marko Sancin pripravil primerno “vizitko” o primorski zborovski kulturi z izvedbo skladb Čopija, Vrabca, Merkuja, Lavrenčiča in Petelinove.
PAL

Mesto Turin je bilo od petka, 27. julija, do nedelje, 5. avgusta 2012, evropska prestolnica zborovske glasbe.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme