100 let truda polnega, a vedrega življenja gospe Marice Rožič

Ves prejšnji konec tedna so se nad Števerjanom zgrinjali temni oblaki, turobno vreme z močnim dežjem. Kljub vsemu pa je bilo v briški vasici res praznično in radostno, morda neponovljivo, Marica Rožič vd. Vogrič je namreč praznovala stoti rojstni dan. Praznovanje se je pričelo že v soboto s predstavitvijo jubilejne steklenice, dan kasneje je sledila nedeljska sv. maša v farni cerkvi sv. Florijana, zatem poklon slavljenki z jubilejno knjigo in nato z družinskim praznovanjem v domači gostilni, restavraciji Vogrič.

Magnum steklenica

V soboto, 18. januarja opoldne, je bila predstavljena na kmetiji Ivana Vogriča na Klancu jubilejna steklenica, ki je bila priložnostno pripravljena prav v počastitev stotega rojstnega dne gospe Marice. Magnum steklenica vsebuje liter in pol belega namiznega vina in je opremljena z Maričino sliko na dan poroke izpred 80 let ter z napisom Marica 100. Posvečena je noni Marici, karizmatični briški ženi, pravi števerjanski vinski kraljici. Uvodoma je spregovoril časnikar Claudio Fabbro, dolgoletni družinski prijatelj, ki je na kratko orisal Maričino življenjsko pot. V imenu števerjanske občinske uprave je prinesla prisrčen pozdrav županja Franca Padovan in zaželela jubilantki, da bi preživela med nami še mnogo lepih in zdravih trenutkov. Vnuk Ivan Vogrič je povedal, kako je sploh prišlo do te zamisli, in predstavil steklenico, ki je namenjena tudi prodaji. Sledil je blagoslov domačega župnika Marijana Markežiča.
V kotičku degustacijske sobe, ki jo obdajajo čudoviti vinogradi, je stala miza, na kateri je bilo na razpolago vsem prisotnim družinsko drevo Rožičeve družine. Taka častitljiva obletnica namreč služi tudi za obujanje lepih spominov na preteklost in brez dvoma se vsakdo izmed nas za trenutek zazre v topel razmislek na božji dar življenja. Naj omenimo, da je hišni gospodar, Ivanov oče in Maričin sin Lucijan, pred nekaj dnevi praznoval okroglih 80 let in ob tej priložnosti je bila izdana manjša publikacija njegovih poezij. Prijetno druženje se je nadaljevalo ves popoldan.
Gospa Marica ima 10 vnukov, 16 pravnukov in 1 prapravnuka, saj se je številni družini pred dobrim tednom pridružil še pravnuk Sebastian.

Nedeljska sv. maša

V nedeljo, 19. januarja, je bila na godovni dan sv. Marije in Marte števerjanska cerkev polna do zadnjega kotička, saj se je farno občestvo zbralo pri sv. maši v zahvalo dobremu Bogu in v počastitev posebnega namena. Gospa Marija (Marica) Rožič je prav tega dne praznovala visok življenjski jubilej, 100. rojstni dan, in v Števerjanu je bilo to res pravo doživetje. V lepo okrašeni cerkvi in ob ubranem petju domačega cerkvenega zbora je potekalo bogoslužje, ki ga je daroval domači župnik Marijan Markežič, somaševal je don Ercole Colautto iz Corgnole v Furlaniji, družinski prijatelj Vogričevih. G. Markežič se je v pridigi zaustavil pri globljem pomenu majhnosti, skromnosti in radodarnosti. Navedel je nekaj prispodob, konkretnih vsakdanjih primerov, s katerimi je želel razviti nauk o druženju, povezovanju in navsezadnje ljubezni. Ob koncu je dejal, da mora biti tudi gospa Marica za zgled celotni števerjanski skupnosti, saj je znala razviti zelo globoke družinske korenine, prav vsem vidne trdne vezi; vse to je znala tudi posredovati svoji številni družini. V vseh teh letih je bila za zgled vsej svoji družini in ne samo tej.
Pravnukinje Sanja, Kea in Valentina so prebrale prošnje, vnukinja Silvana in vnuk Silvan pa berila. Bogoslužje se je končalo z Zahvalno pesmijo in Marijino Marija skoz' življenje.
 

Povest o Marici z Ušja

Ob koncu obreda so predstavili knjigo Povest o Marici z Ušja v dvorani Sedejevega doma. 100 let truda polnega, a vedrega življenja gospe Marice Rožič, vdove Vogrič iz Števerjana. Prav lepa množica ljudi je pazljivo spremljala krajšo predstavitev knjige, ki jo je spretno vodila Silvana Vogrič. Pevci MePZ F. B. Sedej, ki jih je vodila Martina Hlede, so se ji poklonili s slovensko pesmijo, uvodoma so ji sami moški zapeli pesem Živijo, skupna zasedba pa je sklenila spored z Lipo in Mnogaja ljeta. Knjigo je izdala Goriška Mohorjeva družba, tiskala Tiskarna Budin, spisal jo je neutrudni sovaščan Marjan Terpin. Knjiga želi biti v prvi vrsti poklon gospe Marici ob njenem visokem življenjskem jubileju. V imenu založnika Zadruge Goriške Mohorjeve je spregovorila prof. Marija Češčut, ki se je ganjeno zahvalila slavljenki za zelo bogato pričevanje, pravi zgodovinski doprinos v dobrobit celotni širši skupnosti, ter podčrtala pomembnost bogatega fotografskega gradiva, ki krasi končni rezultat. Avtor Marjan Terpin je poudaril, da povest želi biti slavospev Marici in vsem briškim ženam. K sreči so bile v preteklosti žene kot Marica, ki so večkrat nosile vse štiri vogale pri hiši. Bile so trdne, močne, pobožno vdane v božjo voljo, zato je slovenski rod preživel vse viharje. Briško ženo so odlikovale in jo še odlikujejo potrpežljivost, skromnost, a tudi iznajdljivost. Vse prisotne je nagovorila tudi števerjanska županja Franca Padovan, ki se je slavljenki iz srca zahvalila za njeno vdanost in navezanost domači besedi in zemlji. Te vrednote je gospa Marica trdno posredovala svojim otrokom in njihovim družinam.
Sledila je razkošna pojedina za vse številne prisotne.

Slavje v restavraciji Vogrič
NONA MARICA 100 LET
Danes se v naši družbi praznuje, / babica naša svoj praznik slavi, / da bi ji voščili zdravja in sreče, / vnuki in pravnuki smo zbrali se vsi. // Pred 10 leti sem ti nazdravila iz srca / kot najmlajša pravnukinja. / Sedaj se za menoj / je zbral že pravi roj / fantov in dekličev, / bratrancev in sestričev. / Njim prepuščam besedo … // Ne bom lovila zvezdic, na nebu naj žarijo. / Rož ne bom iskala, kjer so, tam naj cvetijo. / Nič ptičk ne bom prosila, da pesmice bi pele, / naj letajo, kjer hočejo, proste in vesele. / Sama bom zapela pesem iz srca, / pa naj bo vesela, draga nona Marica! // Draga nona Marica, vse najboljše iz srca! / Za tvoj stoti rojstni dan, / naj ti nežno sežem v dlan, / poljubčka naj ti dam in rečem ti, kako te rada imam. // Živio nona!

Slavje se je pričelo v zgodnjem popoldnevu z recitalom poezije Nona Marica 100 let ljubljenih pravnukov. Z zdravico in ob blagoslovu g. Marijana Markežiča se je začela bogata pogostitev. Slavljenka se je med pojedino iz srca zahvalila vsem, ki so na katerikoli način sooblikovali tako lepo slovesnost in sodelovali na njej. Ves popoldan so se med sorodniki tkale vezi, ki jih žal večkrat pretrgata današnji čas in življenjski tempo. Seveda ni manjkalo prijetnih presenečenj: lepa glasba mladih fantov, slovenska pesem briškega kvarteta, veliko dobrega razpoloženja, lepega vzdušja, zadovoljstva in sproščenosti.
Kakor si je zaželela ga. Marica, da bi ljudje namesto darov ali cvetja darovali v dobrodelne namene, je bil sredi prijetnega popoldneva izročen g. Markežiču dar, ki bo služil za ureditev ogrevanja v župnijski cerkvi sv. Florijana v Števerjanu. Bog lonaj vsem darovalcem!
Gospa Marica se je v vseh težavah in življenjskih viharjih vdano priporočala Materi Božji in je v vseh bojih zdržala … in doživela je tako pričakovani stoti rojstni dan.
Marjan Drufovka

Veliko slavje v Števerjanu

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme