1. srečanje mladinskih pevskih zborov

Koncert slovenskih mladinskih zborov iz treh držav, prisrčno vzdušje, navezovanje novih stikov, krstna izvedba nove prireditve in njena vključitev v Koroške dneve na Primorskem so bili bogate sestavine lepega pevskega večera, ki je privabil v dvorano Finžgarjevega doma številno občinstvo. Prvo srečanje mladinskih pevskih zborov je nastalo na pobudo Slovenske prosvete in v izvedbi Zveze cerkvenih pevskih zborov, ki sta zaupali uvodni pozdrav predstavniku Krščanske kulturne zveze iz Celovca Janku Zerzerju.
Živo in dolgoletno vez med slovenskima skupnostima iz Italije in Avstrije je potrdil in okrepil nastop mladinskega zbora Danica iz Šentprimoža ob Zablaškem jezeru. Miriam Sadnikar in Barbara Mistelbauer Stern skrbita za to mešano zasedbo, ki je s svojo dejavnostjo prav gotovo pomemben združevalni dejavnik. Z izvedbo izrazito mednarodnega pevskega programa, v katerem je slovensko komponento zastopala popevka Vlada Kreslina, so pevci povedali, kako mlajše generacije gledajo na koncept narodne pripadnosti, in sicer kot državljani Evrope, kjer je sodelovanje pri zboru slovenske skupnosti znak narodne pripadnosti ne glede na programske usmeritve.
Sobotni koncert je bil posebno zanimiv, ker je z izbranimi zbori ponudil pristno sliko zelo različnih pristopov mladih k zborovski dejavnosti. Našo deželno stvarnost sta zastopala zbor iz Trsta in iz Gorice, predstavnika vocal-pop in bolj “klasične” zborovske tradicije. Mladinska vokalna skupina Anakrousis iz Gropade je mladinska skupina, ki sedaj izstopa na tržaški sceni zaradi programske posebnosti. Ob klavirski spremljavi Aljoše Starca je zbor izvedel izbor svojih standardov v sentimentalnem tonu ameriških, italijanskih in slovenskih zimzelenih pesmi v priredbah zborovodje Maurizia Marchesicha. Zbor je jasno izoblikoval svojo osebnost, po številnih nastopih pa bi pričakovali korak naprej v smer večje in ritmično bolj razgibane raznolikosti repertoarja, tudi v tesnejšem stiku z glasbo, ki jo najstniki najraje poslušajo.
Dekliška vokalna skupina Bodeča neža se ravno tako vključuje v sodobne zborovske tokove, na ambicioznih poteh tekmovanj in za tovrstne cilje primernega repertoarja. Pevke so na tej poti pridobile določeno tehnično in umetniško zavest, v skladu z izvrstnimi programskimi izbirami, s katerimi so se predstavile tudi na tem nastopu. Zborovodkinja Mateja Černic, ki študira na Dunaju, je začasno prepustila vodstvo skupine zanesljivemu Mirku Ferlanu.
Na koncu je občinstvo spoznalo dekliški zbor škofijske gimnazije sv. Stanislava iz Šentvida (Ljubljana), ki je pod vodstvom priznane zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič prejel veliko nagrad na mednarodnih revijah in tekmovanjih in se lahko ponaša s številnimi gostovanji. V tem primeru je zbor prikazal široko paleto žanrov, od renesanse do sodobnih priredb ljudskih skladb, gospel, zabavne in filmske glasbe, in je s tem pokazal, da si v Sloveniji verjetno postavljajo manj vprašanj o tem, kaj je moderno in kaj ne, veliko več pa o pomenu kakovostnega petja. Na osnovi solidne priprave so pevke pokazale namreč živ in prepričljiv, stilno primeren pristop v celotnem obsegu, disciplino in srce ter pristno mladostno energijo.
Primerjava med nastopajočimi skupinami je predstavljala precej radikalne razlike, koncert pa je ravno zaradi tega ponujal zanimive iztočnice za razmišljanje o večnem iskanju primerne formule za mladinsko pevsko udejstvovanje. Programske izbire so pomembne, a niso glavni pogoj za uspeh in različne usmeritve niso primerljive, saj bi bilo kot izbrati med gledališčem in filmom: gre za različne poti, vsaka s svojim dostojanstvom in umetniškimi pravili, ki pa jih je treba zelo resno in strokovno upoštevati, da se umetniški poskus ne spremeni v “televizijsko” limonado…
Naj še povemo, da so v sklopu Koroških kulturnih dnevov na Primorskem v prostorih Sklada Mitja Čuk na Opčinah odprli slikarsko razstavo Mire Blažej.
PAL

V Finžgarjevem domu na Opčinah

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme