​​MePZ Hrast zmagovalec festivala Omnia vincit amor

Piše: Danijel D. Fotografije: DD

Sveta Gora / Čezmejni festival sakralne zborovske glasbe

“Ko beseda začuti, da je nemočna in nebogljena, ko ne more izraziti najlepšega in najnežnejšega, takrat prosi za pomoč glasbo,” je dejal p. Bogdan Knavs, gvardijan samostana in rektor bazilike na Sv. Gori, na osrednjem, tekmovalnem koncertu prvega čezmejnega festivala zborovske sakralne glasbe Omnia vincit amor, ki je potekal 13. maja pozno popoldne v Marijinem svetišču. P. Bogdan se je zato iskreno zahvalil organizatorjem in pobudnikom festivala, saj “ob sakralnem petju vzdrhtimo in doživimo najlepše, pretrese nas občutje, ki ga v prostodušnem pogovoru ne znamo izraziti”, neizrekljivi občutek svetega, ki je v človeškem srcu. Številno občinstvo je resnično doživelo veliko tega na nastopu v organizaciji Mešanega pevskega zbora Amor vincit, ki deluje kot sekcija KD Sanje iz Nove Gorice, kjer je prvo nagrado med šestimi najboljšimi uvrščenimi – s skladbami Claudia Monteverdija, Andreja Makorja, Pavleta Merkuja in Stanka Jericija – prejel MePZ Hrast iz Doberdoba pod vodstvom Hilarija Lavrenčiča. Drugo nagrado je osvojil MePZ Obala iz Kopra (dir. Andrej Makor), tretjo pa MePZ Renato Portelli (dir. Fabio Pettarin); poleg teh so nastopili še MoPZ Srečko Kosovel iz Ajdovščine (dir. Andrej Makor), Vokalna skupina DiVoX iz Nove Gorice (umetniški vodja Jani Klančič) ter Vokalna skupina Euphonia iz kraja San Pier d’Isonzo (dir. Ivan Portelli). Žirijo so sestavljali trije vrhunski strokovnjaki s področja zborovske sakralne glasbe, in sicer Andrej Misson, redni profesor na akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, Gregor Klančič, profesor glasbe in akademski cerkveni glasbenik, ter Walter Lo Nigro, redni profesor na konservatoriju Tartini v Trstu.

Iztok Bizjak, pobudnik festivala in predsednik zbora Amor vincit, je poudaril, da pri zboru vidijo smisel življenja v osebni rasti in hvaležnosti. S svojim znanjem in sposobnostmi so zato želeli pokloniti tukajšnji družbi nekaj trajnega, nekaj, kar bi krepilo duha in čezmejno območje, nekaj, kar bi spodbujalo in nagrajevalo trud, odličnost in kakovost. Zasnovali so festival za amaterske zbore z nagradami, “ker želimo izraziti spoštovanje in občudovanje nad doseženim v prostem času”. Ponosni so, da se je že na prvem dogodku zbralo veliko kakovostnih zasedb, zaradi česar je žirija imela zahtevno nalogo, ko je v prvem delu festivala na podlagi videoposnetkov izbrala nastopajoče za svečani koncert, ki je potekal 13. maja. Rado Milič, član upravnega odbora USCI, združenja pevskih zborov FJK, zaslužen za čezmejno komponento festivala, je pohvalil kulturni pomen in čezmejni značaj prireditve, pri kateri sodelujejo tako dobri zbori. s skladbami Claudia Monteverdija, Andreja Makorja, Pavleta Merkuja in Stanka Jericija

Župan Mestne občine Nova Gorica Samo Turel, nekdanji pevec in predsednik Akademskega pevskega zbora Vinko Vodopivec, je dodal, da “pesem povezuje in pomirja, razveseljuje in opominja, krepi in vznemirja, je odraz raznolikosti človeškega čustvovanja, vživljanja, hrepenenja in iskanja. Sakralna glasba nosi v sebi globlji, duhovni pomen in iskanje kontemplacije o človekovem bistvu in duhovnosti”. Zborovska sakralna glasba v svetogorski baziliki je izjemno doživetje, prepletajo se zgodovina, stoletja človeškega bivanja in ustvarjanja. Čezmejni festival je lepa popotnica prihajajoči Evropski prestolnici kulture, kjer bomo lahko našo skupno čezmejno ustvarjalnost ponosno postavili na ogled, “z odličnostjo in zanosom”!

Po tekmovalnem nastopu je v spremljevalnem programu stopil pred občinstvo zbor Amor vincit, ki je nastal leta 2019. Združuje 24 pevcev iz širšega goriškega področja, ki svoje glasove spletajo z nitkami prijateljstva v pisano zborovsko harmonijo. Pod vodstvom Ingrid Kragelj so v štirih letih spletli več uspešnih nastopov in koncertov, kjer so predstavili bogat repertoar skladb različnih slogov in obdobij. Poslušalcem želijo predati sporočilo vsake zapete pesmi, saj zvok je vibracija, ki vpliva na fizično, energijsko in čustveno telo ter na naš um. “Krona vsega pa je ljubezen,” je pisalo na koncertnem listu, “za katero so prepričani, da premaga vse, po latinsko Omnia vincit amor”. Zbor Amor vincit želi zato vedno ustvarjati nekaj lepega – tudi ta čezmejni festival sakralne glasbe.

Na najlepši način so pevci vseh šestih zborov po razglasitvi rezultatov in podelitvi nagrad sklenili festival, ko so v prezbiteriju krstno odpeli himno festivala Amor vincit omnia, ki jo je za to priložnost v latinščini, slovenščini in italijanščini skomponiral skladatelj Patrick Quaggiato.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme