O nas   |    Oglaševanje   |    Kontakt   |    Povezave   | sobota, 06. februar 2016

IntervjuIntervju | 25. sep 2013

“Telo nam govori, le prisluhniti mu moramo”

Pogovor / Erika Brajnik, naturopatinja

“Telo nam govori, le prisluhniti mu moramo”

Erika Brajnik je po rodu iz Štandreža. Življenjska pot jo je privedla do tega, da se je srečala z naturopatijo, mlado vedo, ki ima opraviti s t. i. alternativno, nekonvencionalno medicino. Z velikim navdušenjem in močno “osebno energijo” bi svoje znanje rada delila tudi z drugimi. Zato je odprla naturopatski center v Ajdovščini (prvi v Sloveniji!), ima svoj internetni portal (www.saeka.si), piše v različne časopise in predava za javnost. V sredo, 2. oktobra, bo ob 20. uri skupaj z izvedencem za črevesje prof. Loziom gostja večernega srečanja v goriškem Kulturnem centru Lojze Bratuž. Toplo vabljeni!

Kaj sploh je naturopatija?
Naturopatija je razmeroma nova veda, ki v bistvu skrbi za okrepitev fizioloških sposobnosti človekovega organizma do najvišje možne mere. Naturopat ne obravnava bolezni, ampak človeka v celoti. Če do najvišje možne mere okrepimo fiziološke sposobnosti organizma, bo vsaka terapija, vsako nadaljnje zdravljenje bolje delovalo, saj bo delovalo na dobri in čisti osnovi.
Kljub resoluciji Evropskega parlamenta iz leta 1997 naturopatija ni uradno priznana in disciplinirana na enak način v vseh državah EU. Sprejele so jo le nekatere države, med katerimi Švica, Francija, Španija, Belgija, Grčija, Romunija in Nemčija; Italija še ne. Obstaja pa združenje naturopatov Italije in tudi Evrope, katerih sem članica tudi jaz.
Naturopatija ima zelo širok spekter delovanja in zajema stare vede, kot npr. tradicionalno kitajsko medicino, poslužuje pa se tudi novih tehnik, kot je npr. iridologija. Tu najdemo tudi moderno zeliščarstvo, ki se razlikuje od tradicionalnega predvsem v tem, ker so zelišča v kapsulah, standardizirana in titolarizirana, kar pomeni, da točno vemo, koliko učinkovine bo delovalo v določeni kapsuli. Klasično zeliščarstvo pa so že toliko poznani čaji, tinkture in podobno. Če hočemo doseči bolj korenito spremembo pri določeni osebi, potrebujemo titolarizirana in standardizirana zelišča; s tradicionalnim zeliščarstvom nato stanje samo vzdržujemo.
Naloga naturopata je tudi da, da uči človeka, kako naj se opazuje, kateri so tisti znaki, ki predstavljajo nevarnost, kateri pa so tisti zanemarljivi. Telo nam govori, znati mu moramo samo prisluhniti! Pomembno pa je vedeti, kaj opazovati.

Torej gre za neko obliko preventive?
Da. Če je kurativa, je taka, ki krepi fiziološke sposobnosti organizma in tako lahko skladno deluje s katero koli terapijo. Naturopatija se zato ne križa z uradno medicino, ampak lahko prav dobro sodeluje, je komplementarna. V Švici naturopatsko storitev krije socialno zavarovanje.
V tem letnem času se v naturopatiji veliko uporablja t. i. moxa terapija. Moxa je skupek kitajskih zelišč; kot pravijo na Daljnem vzhodu, je “zelišče, ki pozdravi sto bolezni”. V bistvu greje naše telo oz. njegove dele in jim dovaja energijo.

Energijo?
Zavedati se moramo, da se rodimo z določenim “budgetom” energije in s tem moramo upravljati. Če smo “zapravljivci”, se ta energija kar hitro zniža. Ko energije ni več, tudi življenja ni več. Nekaj energije - eni več, drugi manj - dobimo ob rojstvu; ostalo pridobivamo z dihanjem - pri čemer nam lahko pomagajo različne tehnike, že vsakdanji tek - in pa s hrano in prebavo. Tudi o tem bo 2. oktobra letos na predavanju v Gorici govoril prof. Luciano Lozio, eden največjih izvedencev za črevesje. Mislim, da je tako srečanje lahko za marsikoga zelo koristno, sploh pa je prof. Lozio izredno strokovno podkovan, pripovedovati pa zna tudi na poljuden način, tako da ga lahko razume prav vsakdo. Prisotnost na predavanju je potrdilo tudi društvo Šola zdravja iz Slovenije.
Če pogledamo evolucijsko, je črevesje najstarejši organ telesa in so mu dejansko vsi ostali organi podrejeni. Je izjemno pomemben - čeprav najmanj raziskan - organ, saj se v njem dogaja absorpcija hranilnih snovi. Od tam torej dobivamo energijo. Če v črevesju ni pravega (bakterijskega) ravnovesja, ne pride do absorpcije. Kar tri četrt patogenih obolenj ima vzrok v črevesju!

Kaj opazuje naturopat?
Naturopat opazuje človeka v celoti, preverja, kje izgublja energijo, torej akupresurne točke telesa. Veliko pozornosti polaga sluzim, ki obdajajo vse organe našega telesa. Sluz je telesni produkt, nekaj je moramo imeti, a ne preveč. Sluz, ki vsebuje “dobre bakterije”, dela dobro; preveč sluzi bo mašilo črevesje ali organ, v katerem se nahaja. Sluz proizvajamo s hrano, pa tudi z emocijami. So jedi ali emocije, ki naše telo zakisajo. Vse to, kar nas zakisa, proizvaja sluz. Ta obdaja naše organe in, če je je preveč, ti ne bodo dobro delovali, saj ne bodo dovolj prekrvavljeni, ne bodo dobili dovolj kisika in bodo upočasnjeno delovali. Kitajci pravijo, da tak organ postaja hladen. Če ima kdo npr. pljučnico ali kronični bronhitis, bo del njegovega hrbta med lopaticama hladen; ta del je potrebno “moxati”, greti, da se okrepi. Fizični in emocionalni del sta tesno povezana.
Določena hrana tudi povzroča določene emocije: čokolada npr. spodbuja v telesu veliko agresivnost, zato so bili Maji, ki so je toliko zauživali, zelo krvoločni; pretirano pitje alkohola spodbuja misli maščevanja in vsekakor negativne misli. Pri naturopatski obravnavi je potrebno pregledati tudi prehrano, ključen pa je, kot sem že povedala, črevesni del. Če ni zagotovljena pravilna absorpcija v črevesju, karkoli bomo jedli, pa čeprav bo zelo hranljivo, ne bo vsrkano in bo šlo skozi nas. Naloga naturopata je torej ta, da vzpostavi ravnovesje in pregleda vse omenjene parametre. Če mi kdo reče, da ima pljučnico, mu ne bom svetovala samo zelišč za krepitev pljuč, temveč tudi tista za krepitev ostalih delov telesa, kot je na primer pravilna absorpcija v črevesju. Vedno je potrebno iskati vzrok, nikdar odpravljati samo simptome. Obravnavati je potrebno človeka kot celoto, vse znake na telesu: kako nekdo hodi, kako se drži, če ima vzravnano hrbtenico, s čim se hrani, kje oz. na katerem delu telesa ima določena telesna znamenja, kako se moškemu dela pleša itd. Telo nam pove vse, čisto vse o osebi, ki jo imamo pred seboj!

Kakšna je zdrava prehrana?
Problem je, da je hrana danes zaradi onesnaženega okolja zelo osiromašena: zato potrebujemo nenehno integracijo s probiotiki, minerali in vitamini, ki nas krepijo. Čez poletje sem prebirala nekaj študij o bio-hrani: seveda je bolje, da rastlin direktno ne “špricamo”, temveč da uporabljamo alternativne tehnike. Vendar je rastlina - prav tako kot človek - narejena tako, da preživi. Če se čuti ogroženo, bo iz zraka in zemlje posrkala toksine, ker bo vedela, da ji bodo te pomagale preživeti. Zato je “bio” precej relativen pojem. Misliti, da je bio-hrana 100% čista in da vsebuje vse, kar potrebujem, pomeni delati si utvare.
Gotovo je zelo zdravo jesti trikrat na dan na žlico; poleg tega pa še veliko surove zelenjave zaradi encimov, izbirati biološke izdelke, posegati pa tudi po dodatkih k prehrani. Probiotične bakterije so za naš imunski sistem ključne, te morajo biti kompatibilne s človekom, samo take bakterije lahko ustvarijo v črevesju trajne kolonije, ki puščajo sled; tudi o tem bo govoril prof. Lozio. Kravje bakterije, ki jih najdemo npr. v jogurtu, nam pomagajo samo, dokler so v našem telesu, saj ne ustvarjajo trajnih kolonij. Poleg tega mleko še dodatno zakisa telo, ki pa ne sme ostati zakisano; vzdrževati mora določeno homeostazo, sicer propade. Zakisanost blaži z alkalnimi, bazičnimi snovmi, ki jih v telesu najde npr. v laseh, kosteh, nohtih. Tako se začnejo razkrajati kosti in z leti lahko to početje privede do osteopenije in osteoporoze.

Mleko torej nekako ni za odrasle?
Kravje mleko je za teličke, ki se morajo v enem letu zrediti za 200 kg, ne pa za nas! Vsebuje preveč kalcija in ostalih snovi, ki se s težavo absorbirajo v našem črevesju. Človek je edino živo bitje, ki pije mleko in mlečne izdelke vse življenje! Mi smo narejeni, da preživimo, ne pa, da živimo od izobilja. Naše telo (vsak najmanjši telesni proces) je narejeno tako, da štedi z energijo. Mi bi morali tudi tako živeti; vendar zaradi navad, izobilja, ki ga imamo in nam ga še ponujajo, in zaradi družbenega okolja živimo čisto na nasproten način.

Kateri probiotiki so najboljši za človeka?
So bakterije in bakterije. Ene delujejo na tankem črevesju, druge na debelem črevesju, želodcu itd. Niso vse za v isti koš. Parametri dobrega probiotika so, da je kompatibilen s človekom in da vsebuje vsaj eno milijardo bakterij, ki tvorijo trajne kolonije. Če jih je v tableti manj, je pač treba zaužiti več tablet. S probiotiki se dosegajo res dobri rezultati pri veliki večini patogenih stanj. Telo se okrepi. V črevesju je namreč od 60 do 80% celic imunskega sistema. Črevesju moramo torej zagotoviti, da dela perfektno! To si lahko zagotovimo le z dobrimi bakterijami. Naše telo dejansko poškoduje mraz. Posebno nevarno je v tem obdobju, ko temperatura niha. Kako lahko okrepimo imunski sistem, da ne bomo zboleli? S probiotiki. Tudi stres si zmanjšamo. Tega je vedno več...

Zakaj?
Zaradi stila življenja in okolja. Da pa temu kljubujemo, je potrebno imeti pravilna znanja, nekoga, ki nas usmerja in nam daje pravilne nasvete. Primer: 500 mg vitamina C na dan - pozimi, seveda! - je čisto v redu; če ga pa jemljemo 1000 mg na dan, nam lahko celo škodi. Ni lahko se znajti v vsem tem, saj se na tržišču najde veliko vsega. Obstajajo izdelki različnih kvalitet, prav tako kot hrana. Znati je treba izbirati pravilno. Prav tako, kot je potrebno vedeti, da se na primer v tem letnem času ne uživa več paradižnika, ker paradižnik hladi naše telo in nas zato poškoduje. Paradižnik raste na naših vrtovih, ko je vroče. Narejen je zato, da hladi naše telo, v mrazu ga torej ne potrebujemo več. Ko nas zebe, moramo uživati svinjsko meso, ki nas greje.

Kako ste sploh prišli do naturopatije?
Pred leti sem v Ljubljani diplomirala na Filozofski fakulteti, potem sem šla v prevajalske vode, veliko let sem prevajala. Že takrat sem se kot samouk začela ukvarjati s tradicionalno kitajsko medicino, refleksno masažo, zeliščarstvom ipd. Potem pa šok, kot strela z jasnega, v tretjem mesecu nosečnosti so mi našli prirojeno napako na srcu, srce mi je razbijalo, bilo me je strah; to napako sem imela dejansko od vsega začetka, od rojstva. Moje telo je sicer kazalo znake od malega, a očitno jim nisem izkazala dovolj pozornosti. Med nosečnostjo se je stanje poslabšalo, kardiolog mi je celo odsvetoval nadaljevanje nosečnosti… Zbrala sem vse poznane tehnike in naredila vse, da bi srce in svoje fiziološke sposobnosti čim bolj energetsko okrepila. Pazila sem se vseh devet mesecev, jemala razne dodatke, rodila sem normalno in brez težav. Srce je zdržalo nosečnost in dojenje. Operacijo na odprtem srcu so mi nato naredili v Vidmu; vse se je izšlo dobro in zdaj lahko delam vse, kar sem delala prej, in še več. To pa zato, ker znam krepiti svoje fiziološke sposobnosti. Po tej izkušnji sem želela svoje znanje tudi uradno ovrednotiti. Izpopolnila sem se na šoli v Turinu, kjer sem opravila triletni univerzitetni študij; zdaj me čaka še specializacija. Pridobljeno znanje bi rada delila z drugimi. Nikomur ne priželim, da bi doživel to, kar je doletelo mene.

Na kaj je treba biti še pozorni?
Na marsikaj, tudi na oblačenje! Pljučni ali ledvični tip človeka mora skrbeti, da grejeta čez celo zimo križ in hrbet. Kaj nam zagotovi toploto? Volnena topla majica, ta ima grelno moč. V križnem delu izgubljamo energijo ledvic in s tem samozavest, med lopaticama pa energijo pljuč in samopodobo.

Kaj sta omenjena pljučni oz. ledvični tip?
O tem bom spregovorila na predstavitvenem srečanju 2. oktobra v Gorici. Pred posegom prof. Lozia bom v uvodu namreč na kratko razložila naturopatska gledanja, kako naturopat razbira določene znake na telesu. Jetrni tip človeka je npr. kreativen, delati mora več stvari hkrati, energija mu ostaja, je prodoren, odločen, ambiciozen, hoče biti viden… Ledvični tip pa je njegovo nasprotje: je bolj zadržan, nesamozavesten, boječ, sramežljiv, suhe in visoke postave, vedno ga zebe, ni rad v centru pozornosti, rad se oblači v črno… Na podlagi teh značilnosti lahko kmalu ugotoviš, kateri organ je pri določenem človeku šibak. Prvemu tipu bi svetovala pitje janeževega čaja, drugemu pa presličinega. Vsakdo ima svojo predispozicijo.

Je tudi možno biti delno eden delno drugi tip?
Da. Nihče ni 100% eno ali drugo. Neki tip človeka lahko tudi prevladuje glede na obdobje. Nekdo je lahko tudi npr. jetrni tip, toda zaradi slabe prehrane, slabih življenjskih navad ali okoliščin si pridobi deficit ledvic, zato dobi vse značilnosti drugega tipa. Če okrepi ta šibki del, bo spet postal tak, kot je bil nekoč, odločen, prodoren, ambiciozen itd.

Naturopatija je še malo poznana in jo kdo morda zamenjuje s homeopatijo…
Homeopatija je pot zase. Jaz sem naturopatinja, zato lahko svetujem in predpisujem naturopatske izdelke. Imamo naturopatski kodeks, zato lahko delamo samo v tistem, v čemer smo usposobljeni. Homeopati so zdravniki, imajo druga znanja. Nič ne bo narobe, če kdo jemlje homeopatska zdravila, zraven pa pride tudi k meni na posvet. Delujemo na podobnih nivojih, obliki zdravljenja sta komplementarni. Rudolf Steiner, oče homeopatije, je opeval preslico (equisetum); tudi jaz jo veliko uporabljam kot zelišče, v čaju in za kopeli. Preslica je plemenita pra-rastlina, vsebuje ogromno mineralov in predstavlja odlično sredstvo za tonifikacijo ledvic.

Kaj pa iridologija?
Z iridologijo si naturopat pomaga razbrati energetsko ravnovesje človeka. Predvsem nam pove stopnjo vitalne energije. Kaj je vitalna energija? Sposobnost organizma, da reagira na napad. Če človek ima visoko stopnjo vitalne energije, je dovolj, da mu damo majhen stimulus, in telo bo takoj reagiralo, proces čiščenja se bo hitro sprožil. In obratno. Iridologija nam tudi pove, kako delujejo določeni organi. Naturopat ne postavlja diagnoz; to dela zdravnik. Z iridoskopom se razbere energetsko stanje telesa, kje so šibke točke, kateri organi so šibki in zasluzeni.
Zelo pomemben organ so tudi jetra. Kadar so preobremenjena, je pokazatelj tega stanja bolečina v križu, sledijo išias, hernija itd.

So jetra povezana s križem?!
Da. Te bolečine, ki so lahko kronične, se lahko odpravijo z ventuzno terapijo, v tem primeru se pod vakuumom sprošča meridijan jeter, ki gre po išiasnem živcu. S hrano in energetskimi tehnikami je mogoče okrepiti in očistiti jetra.

Delate tudi refleksno masažo stopal?
Da, v bistvu gre za to, da nam refleksne cone povedo, kateri organ je šibak. V svojem centru izvajam tudi mineralogram, test las; vzorec las pošljem v laboratorij, izvidi mi povedo stanje 30 mineralov in 7 toksičnih kovin v telesu. Predvsem povedo, kako se je izvajala absorpcija v telesu za obdobje zadnjih 3 mesecev. Na primer: nekdo je anemičen, kljub temu da vsak dan zaužije tableto železa; mineralogram test pokaže, da takemu človeku primanjkuje bakra, ki je ključen za absorpcijo železa v telo; če dodamo oligoelement baker, bomo zagotovili pravo absorpcijo železa v kri. Marsikaj se da uravnati. Mineralogram test bom izvajala tudi v Ljubljani.

In masaža Tui.na?
To je masaža, ki preko akupresurnih točk odpira meridijane telesa, kar sem prej omenila v zvezi z jetri. Tui.na je najstarejša in najbolj tradicionalna kitajska masaža, ki skrbi za vzpostavljanje harmonije v telesu, s tem zagotovimo, da energija teče in da odpravimo deficite. Zato je tudi malo boleča. Če pritisneš na pravo točko in ta je v deficitu, praviloma zaboli.

Študirali ste v Ljubljani, nato ste se izpopolnjevali v Turinu, Rimu, Milanu itd. Imate prvi naturopatski center v Sloveniji?
Da, moj naturopatski center Saeka je v Ajdovščini, sem edina naturopatinja v Sloveniji, tudi v Furlaniji nas ni veliko. V kratkem nameravam odpreti še “sprejemnico” v Štandrežu, pač glede na zanimanje.
Stalno opravljam tečaje usposabljanja po vsej Italiji. Želja po znanju je velika. Pripravljam tudi prevod prve knjige o naturopatiji v slovenski jezik: gre za mali kompendij naturopatskih znanj, delo mojega nekdanjega profesorja. Pogovarjam se z založniki iz Ljubljane, morda bo izšla že spomladi. Pomembno je, da se to znanje širi; tudi zato bom imela v naslednjih mesecih po Goriškem še druga predavanja. Z naturopatijo se mi je odprl novi svet. Verjemite, deluje!

Danijel Devetak


KomentiranjeSobota

od 0 do 13 °C

Nedelja

od 6 do 13 °C

Ponedeljek

od 11 do 13 °C

Prireditve

Februar 2016
PONTORSREČETPETSOBNED
123456 7
89101112 1314
15161718192021
22232425262728
29

Facebook